← All guides

TDS · TDS ON COMMON PAYMENTS

TDS on Professional and Technical Fees: Which Rate Applies?

A practical guide for CA, legal, consulting and technical-service payments.

By Vyapar Setu Online | TDS on common payments · 27 October 2026

An Indian freelancer organising invoices at her desk

TDS learning series · TDS on common payments · Article 8 of 25

“Consultancy” on an invoice does not automatically mean 2% TDS. Professional services and qualifying technical services have different normal rates. The agreement and the actual work are the best starting points.

Current-year guide: Reviewed 27 October 2026 for Tax Year 2026–27 under the Income-tax Act, 2025 and Income-tax Rules, 2026. Familiar old section and form names are identified for comparison. Earlier-period obligations retain their applicable rules; read the dates and exceptions in this guide.

Keep reading, for free

Sign in with Google to read the full article.

Your name, email and sign-in dates are saved privately for reader account management. Privacy details

For learning and preparation. Verify the rules and official guidance for your period and circumstances before making a filing or tax decision.

Explore common questions →

THE DISCUSSION

Questions & comments

Ask about this guide or share a useful experience. Comments are published immediately and may be removed by the owner if needed. Please leave out PAN, Aadhaar, bank details and other private information.

Sign in to comment. Your Google display name will be public with approved comments; your email will not. Privacy & comments

Reader comments

Loading comments…